Domácnost má mnoho podob

1. 3. 2020 0 Comments

Kdo z nás by si v paměti neuchoval tu vzácnou vzpomínku, kdy jsme si doma užívali toho, co byl pro nás domov. Každá domácnost má své specifické znaky. Vzpomínky na domov nemusí být jen to, co se nám vybaví před očima. V naší paměti se může uchovat i vůně maminčiny domácnosti. Třeba vůně vanilky nebo levandule bývala dost charakteristická. V současnosti jsme zvyklí umísťovat do bytu osvěžovače vzduchu, vonné sáčky nebo jiné pomůcky, které provoní vzduch. Dříve ale naše maminky tohle neznaly. Naši předci provoněli domácnost, aniž by si to uvědomovali. Běžná činnost v kuchyni většinou přinesla charakteristickou vůni domácnosti. Jednou z takových běžných činností bylo například sušení zeleniny. čerstvá mrkevSušená zelenina byla velmi potřebná v zimních měsících, kdy byla pro vaření nepostradatelná. Tak se mohla uchovat dlouhou dobu a až do léta zabezpečila dobrou přísadu do polévek a omáček. Dnes se začínáme k těmto činnostem vracet. Nejen pro vůni, kterou tím náš domov získá, ale především pro praktickou část, kdy nejen ušetříme peníze, ale při vaření budeme vědět, co si do pokrmu sypeme. Ohlídáme si kvalitu produktu.
Sušíme zeleninu
Příprava zeleniny k sušení je následovná. Zeleninu nejprve omyjeme, pak pečlivě osušíme a nakrájíme. Volíme větší kousky, aby nedošlo při sušení k úplnému proschnutí a scvrknutí. Rozprostřeme zeleninu na síto nebo tak, aby dobře ze všech stran větrala. Dáme na vhodné místo, kde není ani horko ani zima a kde se může zelenina v klidu sušit. Občas je možné větší kousky obrátit. Každá zelenina má svá specifika a při sušení je třeba je zohlednit, aby výsledek byl kvalitní.
Mrkev, celer, petržel
Kořenová zelenina se velmi dobře hodí do vývarů, omáček a ochucení pokrmů. Usušená vydrží i déle než rok. Je třeba dbát na uskladnění, aby nedošlo ke zplesnivění. Postupuje podle vyzkoušeného postupu. Omýt, nakrájet a sušit.
Cibule
Cibule je pro sušení poněkud náročnější. Je třeba jí oloupat, nakrájet na čtvrtky nebo poloviny dle velikosti a pak dát k sušení. Místo pro sušení je vhodné tam, kde nebude vadit charakteristická vůně.zelenina v kuchyni
Brokolice a květák
Tuto zeleninu je potřeba rozebrat na růžičky a pak podrobit sušení. Velikost by měla být přibližně stejná, aby růžičky prosychaly stejnou dobu. Je možné taky nakrájet a pak sušit.
Sušit je možno každou zeleninu, každá hospodyňka si musí vyzkoušet, co jí nejlépe vyhovuje a postupy pak opakovat.