Jak moc mobilní jsou mobilní dřevostavby

Mobilní dřevostavby Top mobilní domy pro celoroční pobyt jsou vyhledávaným řešením vlastního bydlení, kdy dáte konečně „vale“ pronajímateli, a přestanete jej dotovat z vlastní kapsy. Jednou z výhod mobilních domů je možnost jejich přemístění na jiný pozemek.

Jak je to s převážením domu

Je vám naprosto jasné, že když vystavíte zděný dům na pevné základové desce, že s ním jen tak nepohnete, a že na svém místě zůstane třeba i po staletí. Naopak když se řekne „mobilní dům“, první, co vás napadne, je jeho mobilita.

štípání dřeva

Předně bychom však měli odlišit kategorie mobilních staveb. Tou první jsou nezateplené, relativně lehké objekty, které je možné kdykoli připojit za tažné vozidlo a přemístit na požadované místo. Mají svůj vlastní podvozek, nepodléhají stavebnímu povolení a jako rekreační chaty je lze využívat v letní sezóně prakticky bez omezení. Zde platí ono pravidlo, že je snadno přestěhujete na libovolný přístupný a prostorný pozemek.

Druhou kategorii tvoří celoročně obyvatelné domy. Jde o stavby větší a prostornější, kompletně zateplené, jejichž hmotnost několikanásobně převyšuje sezonní domy. Nemají svůj vlastní podvozek a musí se převážet kamionem s návěsem. Výhodou je jejich šíře, která obvykle výrazně nepřekročí jízdní pruh, a tím pádem je možné je transportovat v rámci republiky (případně Evropy).

úroda ze zahrady

Musí se však předem promyslet a stanovit přesná trasa, na cestě nesmí být příliš úzké komunikace, ostřejší zatáčky, nízké mostní konstrukce, úseky s omezenou nosností, překážky v podobě vzrostlých korun stromů atp.

Na místo se dům pokládá jeřáby, někdy je zapotřebí traktor, v každém případě je nutná přítomnost a konzultace technika, který s vámi váš požadavek projedná.

Doprava nových celoročně obyvatelných domů na libovolné místo v České republice bývá součástí pořizovací ceny, pakliže máte zájem o přemístění již stávajícího objektu, pak se cena přepravy stanovuje individuálně. Každopádně však máte možnost dům přemístit i po několika letech, kdy zakoupíte nebo zdědíte atraktivnější pozemek.

Doporučené články