Západní Andalusie


Vzhledem k tomu, že leží na nejjižnějším cípu Evropy, bývá zde horké počasí až do listopadu a koupat v moři se můžete s přehledem po celý říjen. Jen se musíte smířit s tím, že vlny tu bývají velké a silné, odliv a příliv jsou velice výrazně znát a vítr, pokud fouká, tak je opravdu velice převelice silný. To však nahrává příznivcům windsurfingu, kteří tuto lokalitu považují za opravdový ráj. Zejména v okolí městečka Tarifa – hezké historické místo úplně na jižním mysu v oblasti – jich najdete bezpočet.
náměstí ve městě

Pláže.

Pláže zde jsou převážně písčité a velké. Často na nich narazíte i na ohromné palmy. Některé jsou zvlněny mnoha dunami, které skýtají dobrý úkryt před větrem. Také jsou mnohem prázdnější než pláže na východním pobřeží.

Jídlo a ubytování.

Restaurace a hospůdky jsou často poněkud omšelé a personál takový pomalejší, než jsme zvyklí odjinud. Siestu dodržují ve většině podniků, v některých otevírají po odpoledním odpočinku třeba až v osm večer.  Dokonce i obchody všeho druhu kromě velkých supermarketů mají tento pracovní rytmus. Zato v noci to tu žije. Veselý zpěv a hlasité debaty zní z hospůdek leckdy až do rána. Kuchyně je klasická španělská, ryby mívají výtečné. K pivu občas dostanete i tzv. „meze“, tedy příkrm, většinou ve formě oříšků nebo oliv, ale ve vnitrozemí vám někdy nabídnou i pečené maso nebo různé dortíky a zeleninu. Ubytování je lepší sjednat předem.
malá fontána

Historie.

Zřejmě k nejnavštěvovanějším a nejhezčím městům patří právem Sevilla. Je opravdu úchvatná. Staletí z ní doslova dýchají. Doporučuji zaparkovat někde v oblasti jižní brány, kde je dostatek malých soukromých parkovišť, na kterých vás za jedno euro nechají stát celý den.

A také starobylý Cádiz určitě zaujme mnohé z vás. Místní monumentální katedrála rozhodně za zhlédnutí stojí. Parkuje se tu velice obtížně, proto je lepší nechat auto u některého supermarketu na předměstí, nebo obětovat nějaké to euro a umístit vůz v podzemním parkovišti, které je přímo v centru.

Mezi další hezká města patří třeba klidnější Huelva nebo Jerez.

Toto pobřeží se nazývá Costa de la Luz. Dle některých dohadů je tu pod vodou ukryta i bájná Atlantida. Škoda, že ji dosud nikdo nenašel.


Doporučené články